Zeptali jsme se vinařů: Jak provádíte zimní řez vinice?

Vytvořeno: 31. 01. 2020

Rozhovory

Zeptali jsme se vinařů: Jak provádíte zimní řez vinice?


Vinařům jsme položili tyto čtyři otázky:

1. Kdy začínáte se zimním řezem vinohradu? 

2. Nabídka nůžek a nástrojů k řezu je široká. Jaké používáte vy a proč?

3. Provádíte nějaké speciální ošetření vinice anebo nástrojů během řezu?

4. Jak následně zpracováváte vystříhané dřevo? 


Ing. Jan Stávek Ph.D., enolog a majitel vinařství  

VÍNO J. STÁVEK, Němčičky


1. Obvykle začínáme hned po novém roce. Před koncem roku není většinou čas.

2. Většina nářadí, které používáme, je od firmy Bahco tools.

3. Dáváme si důkladný pozor na to, když provádíme řez u nemocných keřů, abychom pak nářadím nekontaminovali zdravé keře. Ty nemocné v plném růstu označujeme. Řez provádíme nejdříve u nich a pak teprve ve zbytku vinice. Kde jsou větší řezné rány, tak ty zatíráme balzámem, abychom minimalizovali riziko napadení keře.

4. Dřevo z nemocných keřů vynášíme ručně ven a pálíme. Zbytek se pomulčuje.



Tým vinařství Kolby, a.s., Pouzdřany


1. S řezem révy vinné obvykle začínáme v lednu. Ideálně po prvních větších mrazech.

2. Ruční mechanické nůžky máme od firmy Bahco. Používáme i elektrické nůžky od společnosti Pellenc, Mercedes mezi nůžkami. Máme vyzkoušeno, že vydrží opravdu hodně.

3. Žádné speciální ošetření vinice v době řezu neprovádíme.

4. Dřevo z nemocných keřů likvidujeme. Ostatní réví mulčujeme.



Petra Bredová, vinařka, Vinařství Petra Bredová (Vina na slupkách), Bořetice


1. S řezem začínám hned, jak opadne list. Počkám si na první přímrazek. Stačí, aby jednu noc bylo pod nulou. Je to taky otázka času – stříhám 5 a půl měsíce v kuse, až do konce března, a ročně ostříhám cca 35 tisíc hlav. Hlídám si i předpověď počasí. Říká se, že se nemá stříhat v dešti a když je v zimním období více než 10°C, víc se šíří Eska. Každý vinohradník to ví a musí pracovat podle své potřeby a možností. Já si většinou odtrpím všechny podmínky – mráz, sníh, bláto.


2. Používám veškeré nářadí od firmy Bahco – pilku, brousky, pákové nůžky a vinohradnické nůžky s čepelí velikosti 2, které jsou ideální pro menší ruce, a s čepelí velikosti 3, které mají větší páku. Záleží na vinohradu, který zrovna stříhám. Do budoucna bych si chtěla pořídit pneumatické nůžky Bahco a ráda bych vyhrála jejich zlaté nůžky, ale to musím vyhrát Mistrovství ČR v řezu révy vinné, jehož jsou sponzorem. Určitě nezavrhuji ani firmu Felco, ale mě jejich nůžky moc neoslovily.


3. Správně by se měly větší řezné rány zatřít štěpařským voskem. Ze zkušenosti vinařů i vlastní vím, že se více používá barva, která je lepší pro manipulaci a lépe zateče do rány. Co se nářadí týká, u nůžek "opucuji" každé ráno čepel brouskem a nabrousím hranu, aby byl řez hladký. Podle potřeby dělám revizi – dotáhnu šroubek, přestříkám WD sprejem, aby nevrzaly. Jednoduše – špatně nachystané nářadí znamená špatně provedený a nečistý řez. Réva je pak více náchylná na Esku a ve finále nejvíc trpí ruka.


4. Vystříhané dřevo je možné zpracovat více způsoby. Většina vinařů ho mulčuje a nechává v meziřadí, což má své výhody a nevýhody. Rizikem je nemocné dřevo, které není dobré si ve vinohradě nechávat. Ve vinohradě s užším sponem, kam se nedostane traktor, se réví vynáší a pálí. Ve finále je to možná lepší, ale ze zkušenosti nevidím rozdíl mezi jedním a druhým provedením. V létě se stříhat musí, ať se to vytáhne nebo ne. Co mě zaujalo je, že v širším sponu jde za traktor pořídit něco jako podrýváky, které réví vyhrabují ven na hromady. V minulosti se dělaly otýpky na podpal. Já si každé jaro posbírám kmínky a v zimě zpracuju do kamen. Žádná práce nejde nazmar a pracuji ekologicky.


Ing. Petr Hruška, enolog vinařství a sklepmistr, VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička


1. Protože máme vinohradů hodně, začínáme s řezem již po opadu listů. Optimální termín je ale po odeznění největších mrazů, tj. koncem února.

2. Používáme námi osvědčené nástroje. Ruční nůžky Felco a elektrické Pellenc.

3. Zvláštní opatření nepoužíváme. Snažíme se, aby nedocházelo ke zbytečným škodám způsobeným špatným řezem. Ošetření ran provádíme pouze při celoplošné obnově kmínků.

4. Všechno mulčujeme v meziřadí. Pokud je vyřezaných starých kmínků hodně, posbíráme je.




Jaroslav Suský, enolog a ředitel,  Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice


1. Se zimním řezem révy začínáme každoročně od poloviny ledna. Tedy přibližně dva úplňky po prvním mrazu. Za tu dobu už rostliny spí, nevnímají a nepokouší se okamžitě čerstvé rány „léčit“.

2. Používáme elektrické nůžky Pellenc, se kterými máme vynikající zkušenosti. Z ručních mechanických nůžek používáme ty, které byly vyrobeny před více než třiceti lety (!!!). Tedy z kvalitní oceli a s lepším provedením čelistí.

3. Speciální ošetření vinic v době řezu neprovádíme.

4. Odstraněné části révy ponecháváme ve vinici a v době jarních prací je mulčujeme (drtíme a zapravujeme do země).





Zdroj: Redakce www.pracevevinarstvi.cz







Počet zhlédnutí: 4206

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.