Vinaři a zástupci vlády se sešli na prvním celostátním vinařském kongresu

Vytvořeno: 26. 01. 2023

Kurzy, školení

Vinaři a zástupci vlády se sešli na prvním celostátním vinařském kongresu

Prostory zámecké jízdárny ve Valticích se v pondělí 23. ledna staly dějištěm historicky prvního Celostátního vinařského kongresu. Na něm se sešlo na 350 zástupců vinařské komunity s politickými reprezentanty a zástupci státní správy a společně se snažili formulovat témata pro budoucnost oboru, jejich hlavní směry a také způsoby řešení nejpalčivějších problémů.


V první části programu vystoupil předseda vlády České republiky prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M., který vnímá význam oboru pro celou republiku. Vyjádřil vinařům plnou podporu a ocenil zejména to, že se bez ohledu na názorovou pestrost dokázali sejít a společně diskutovat nad společnou budoucností. I díky takovému přístupu má tak vláda jasného partnera, který dopomůže k hledání takových opatření, která vinařům dlouhodobě pomohou. Na to ve svém projevu navázali také ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula a ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR.



„Na kongresu se sešla opravdu široká škála subjektů, tedy od těch nejmenších vinařů až po vinařské podniky s produkcí v milionech litrů vína, zástupci různých vinařských spolků, kterým naslouchali a ke kterým promlouvali zákonodárci a klíčoví pracovníci státní správy. Jsem rád, že politici nejenom přijali naše pozvání, ale že pan premiér i ministři s námi našli společnou řeč a zájem o rozvoj a podporu našeho oboru. Budoucnost založená na prosperitě vyžaduje spolupráci všech a napříč všemi úrovněmi, které se pěstování révy a výroba vína dotýká. Také proto chceme tento formát opakovat a uskutečnit ho alespoň vždy jednou za čtyři roky,“sdělil PhDr. Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR, který kongres zorganizoval a tlumočil na něm stanoviska vinařské obce. „Společnou vůli a jednotu spolupracovat nacházíme. Následovat teď musí konkrétní kroky, které tuto vůli potvrdí a přemění v hmatatelné výsledky,“ dodal Martin Chlad.


Druhá část již byla věnovaná odborné problematice a se svými příspěvky vystoupili významní zástupci oboru. Odstartoval ji vinař a přední český odborník v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné Doc. Ing. Miloš Michlovský, Dr.Sc. na téma významu a možností šlechtění v aktuálních podmínkách. Pokračoval Vilém Kraus, uznávaný vinohradník a pěstitel štěpovaných sazenic révy vinné s tématem ekologizace, rezistentních odrůd, systému efektivní práce na vinici, udržitelné techniky atd. Dále prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., vedoucí Ústavu Vinohradnictví a vinařství na ZF Mendelu, který přiblížil udržitelnou produkci vína, moderní technologie nebo možnosti aplikovaného výzkumu. Tento blok uzavřela Národní someliérka ČR Klára Kollárová se svým příspěvkem k tématu víno a jeho příležitosti v tuzemském i mezinárodním kontextu a společenské odpovědnosti. Následoval prostor pro diskuzi, do které se mohli přihlásit zájemci z řad přítomných posluchačů a společenská část, kde se degustovala moravská a česká vína a k ochutnání byly kvalitní potraviny oceněné značkou Regionální potravina a Klasa, které zprostředkoval Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).



Nedílnou součástí programu byla také zmínka a podpora odkazu prof. Ing. Viléma Krause CSc., nestora vinařství v České republice. Kongresem tak odstartovala série akcí, kdy se v následujícím roce a půl, u příležitosti sto let od jeho narození, bude tento odkaz dále připomínat.


Akce se zúčastnili a z titulu své funkce také vyjádřili kompetenci a připravenost dále spolupracovat s vinařským oborem na společné tvorbě budoucnosti a zejména pak jeho progresu Ing. Michal Kučera – předseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Mgr. Jan Grolich – hejtman Jihomoravského kraje, Ing. Daniel Jurečka – ústřední ředitel Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Ing. Martin Klanica – ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Ing. Petr Dlouhý, MBA – generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu.


Kongres pořádal Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně, za významné podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje. Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Generálním partnerem byl Vinařský ráj, obchod se vším, co vinař potřebuje.


Zdroj: www.svcr.cz


Počet zhlédnutí: 1037

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.