U Bag in Boxu je hned poznat, že je něco špatně. Víno musí být při plnění čisté a stabilní.

Vytvořeno: 20. 11. 2019

Vinařství

U Bag in Boxu je hned poznat, že je něco špatně. Víno musí být při plnění čisté a stabilní.

V dnešní době existuje široká škála obalů na víno a je na vinaři a preferencích jeho zákazníků, jakou možnost zvolí. Výběr se v poslední době rozšířil o tzv. Bag In Box. S účinností novely vinařského zákona (č.26/2017 Sb.) se u nás stal tento způsob balení vína velmi vyhledávaným.


V jednoduchém popisu se jedná o kartonovou krabici, do níž je vložen sáček, vyrobený z vícevrstvé bariérové fólie, která může být navíc také potažena hliníkovou vrstvou, zabraňující přístupu světla k vínu. Samotný sáček má objem od 3 l až do 20 l. Nižší hmotnost a lepší skladovatelnost jsou nesporné výhody Bag In Boxu. V porovnání má Bag In Box o obsahu 5 l zhruba o třetinu menší hmotnost než skleněná láhev o velikosti 0,75l (myšleno obal vč. vína). 

Stěny kartonů je možné využít pro potisk loga a informace o vinařství a Bag In Box tak dostává významný marketingový rozměr. Velkým pozitivem Bag In Boxu je uchovatelnost vína v delším časovém horizontu. Sáček se postupně s ubývajícím vínem smršťuje a zamezuje tak přístupu vzduchu. Víno tak vydrží po otevření v dobré kondici po delší dobu. Navíc pořizovací náklady na obal jsou zhruba o třetinu nižší než při plnění do klasické láhve.



Plnění do bag in boxů začíná využívat stále více moravských vinařů. 


Jedním z nich je vinařství Vajbar, který využívá tyto obaly, dodané od obchodu Pack Shop. Plnící linka je doplněna o systém přetlakové svíčkové filtrace, který jim na míru postavila firma Bílek filtry z Josefova. Tuto spolupráci si vinařství nemůže vynachválit. Prioritou pro ně byla jednoduchost, snadná ovladatelnost a dostupnost zařízení. Vše bylo splněno a navíc za velmi krátkou dobu – přetlaková filtrace byla dokonce dodána v předstihu. 


Přetlaková mikrofiltrace je důležitým krokem při plnění vína do Bag In Boxů. Vzhledem k tomu, že do Bag In Boxů naplní více než milion litrů vína, musí mít jistotu, že je vše naprosto v pořádku. Víno při plnění musí být čisté a stabilní, protože u Bag In Boxů je hned poznat, že je něco špatně. Mikrofiltrace navíc dávkuje přesně, tudíž se nemůže stát, že v Bag In Boxu bude více anebo méně vína než je uvedeno na obale. Kompletní plnicí systém včetně přetlakové mikrofiltrace funguje spolehlivě a ke vší spokojenosti vinaře. 


Jako každý z obalů na víno, má i Bag In Box své výhody a nevýhody. 


Časem se ukáže, zda je zákazník otevřený a nadšený pro nové možnosti a Bag In Box se stane ještě populárnějším, anebo při výběru vína zůstane při klasické skleněné láhvi. Čísla ze zahraničí mluví jasně – ve Francii došlo za posledních 15 let k propadu prodeje klasických lahví v supermarketech a hypermarketech právě ve prospěch vín v Bag In Boxech. U nás je už nyní vidět rostoucí poptávka po Bag In Boxech v oblasti gastronomie. Proto je stále více vinařů zahrnuje do svého portfolia. 




Počet zhlédnutí: 3560

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.