Kurz Řez révy vinné
V kurzu získáte sebevědomí a kuráž nebát se stříhnout do révového keře. Dozvíte se spoustu informací o řezu révy vinné a v praktické části si tuto dovednost vyzkoušíte a osvojíte.
Cíl kurzu
Seznámit posluchače se základními styly vedení révy a se soudobým běžným způsobem řezu keřů révy i prakticky ve vinici.
Kurz Vám umožní získat základní dovednosti a praktické znalosti řezu révy vinné. Získáte sebevědomí a kuráž nebát se stříhnout do révového keře a poznatky, co se bude dít v následujícím roce. Teoretická výuka bude vhodně spojená s praktickými ukázkami řezu přímo ve vinici vzdálené cca 500 metrů od výukové místnosti. Absolventi by měli zvládnout tzv. Guyotův řez (tj. řez na plodný tažeň a zásobní čípek) na dnes nejběžnějším systému vedení, tj. střední Rýnsko-Hessenské vedení s vodorovně vyvázaným tažněm.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařům a pracovníkům ve vinohradnicko-vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
Řez révy – principy řezu u révy vinné.
Pěstitelské tvary – současné styly vedení révy.
Pěstitelské tvary révy od historie po současnost.
Praktická část se uskuteční ve vinici ZF Mendelu, Ústavu vinohradnictví a vinařství, kde se pěstuje celá řada odrůd (je zde umístěn genofond révy ČR) a je zde k vidění i několik stylů vedení révy (Rýnsko-Hessenské, Na hlavu a Vertiko).
Pomůcky:
Je třeba vzít si zahradnické nůžky, teplé oblečení, obuv, popř. rukavice.
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Radek Sotolář, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Vinohradnictví I a II, Vinohradnické praktikum, Agrotechnika révy vinné a Mezinárodní vinohradnictví a vinařství. Působí dlouhodobě jako lektor řady kurzů např. Sommelier, Vinařský průvodce, školení degustátorů atd. Také se podílí na řadě projektů a grantů či publikační činnosti.
Rozsah kurzu
1 denní, 7 vyučovacích hodin
teoretická i praktická část bude probíhat v Lednici – Ústav vinařství a vinohradnictví AF MENDELU, Valtická 337, 691 44 Lednice
Termín kurzu
27. 1. 2023 – obsazeno
nebo
3. 2. 2023 – obsazeno
přijímáme náhradníky na oba termíny, v tom případě také prosíme o vyplnění přihlášky
Cena kurzu
2 100 Kč
V ceně je zahrnut také oběd.
Výstup kurzu:
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky PŘIHLÁŠKA ZDE
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Organizační zajištění
Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz
Odborný garant kurzu
Ing. Radek Sotolář, Ph.D.
Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
+420 519 367 255
radek.sotolar@mendelu.cz
Akademický pracovník – asistent – vědecko-výzkumný pracovník – Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)