K vínu se díky argonu nedostane kyslík a nedojde k oxidaci vína.

Vytvořeno: 03. 09. 2018

Rozhovory

K vínu se díky argonu nedostane kyslík a nedojde k oxidaci vína.

„Umožnila jsem restauracím zvětšit portfolio rozlévaných vín, umožnila jsem lidem vyzkoušet v restauracích více druhů vín a vám vinařům tak umožňuji nabídnout lidem více chutí a požitků z vína“, říká Adéla Zukalová.

Konec starostí s tím, co dělat s otevřeným vínem, zvýšení celkového obratu podniku a snížení nákladů, snadná manipulace a víceúčelové využití v gastronomii, to je produkt s místem narození Česká Republika a s názvem Fresh – it.




Adélo, co vlastně znamená Fresh-it? Má anglický název, ale je to český výrobek, je to tak? Co vás vedlo k tomu začít vyrábět Fresh-it?

„Je to vlastně velmi prosté, název Fresh-it vychází z možnosti zajištění a prodloužení stavu čerstvosti. Náš veškerý vývoj a výroba probíhá v České republice. A proč vyrábím Fresh-it? Hlavním impulsem pro vznik Fresh-itu byly trendy ze zahraničí a pramenil od německorakouských sousedů. Dříve se k uchování používal dusík, který byl časem nahrazen právě argonem, který je pro konzervaci vína v otevřených lahvích vhodnější.


Na jakém principu Fresh-it funguje a proč je tento způsob uchovávání lahví s vínem dobrý?

„ Fresh-it slouží k uchovávání otevřených lahví vín. Při vzniku Fresh-itu jsme vsadili především na jednoduchost a design produktu. Nerezový stojan v sobě ukrývá tlakovou láhev s konzervačním plynem. Ke konzervaci používáme interní plyn argon, který je těžší než okolní vzduch. K vínu se tak díky argonu nedostane kyslík a nedojde k oxidaci vína. Lze si představit tenkou neviditelnou hranici, která funguje jako neviditelná korková zátka. Vína tak můžete mít otevřené týdny až měsíce.



Kde najde Fresh-it uplatnění?

„ Určitě v restauracích, hotelích, barech a ostatních podnicích nabízejících víno, no ale také u vinařů v jejich sklepech a penzionech a v neposlední řade v domácnostech. Já jej osobně používám nejen na víno, ale i na potraviny. Skvěle uchovává čerstvost ovoce, marmelád, ale i olejů nebo kávy. Cokoliv Vás napadne. V potravinářském průmyslu se argon používá běžně.“


Je vhodný do všech druhů vín, i do těch šumivých?

„Ano, je vlastně vhodný do všech druhů vín. Co se však týče těch šumivých, tak momentálně pracujeme na přístroji s použitím CO2. Princip tohoto přístroje bude takový, že pomocí speciálního uzávěru se v lahvi znovuobnoví původní tlak. K přístroji bude k dispozici také tlakoměr, kterým bude moci každý uživatel změřit tlak, či ho přizpůsobit svým potřebám“.


Jak dlouho se s použitím Fresh-itu dá víno uchovávat?

„Garantujeme 1. měsíc, ale ze zkušeností našich zákazníků se můžeme bavit i o měsících. Záleží zde na mnoha faktorech, jako je například, správně provedená aplikace, teplota skladování, doba, po kterou bylo víno otevřené před aplikací argonem atd.“





Zmínila jste se, že se dá použít Fresh-it i do jiných nápojů a že jej sama používáte, do jakých jste ho třeba sama použila?

„Ano, sama jsem „Freshe“ použila do džusů, koktejlů, smoothie i destilátů. Ale krom lahodných moků, jsem ho zkusila dát do marmelády, je totiž ideální pro konzervaci. Je prostě ideální do všech potravin a nápojů, které podléhají rychlé zkáze“.


Jaká je průměrná spotřeba bombičky s argonem?

„Spotřeba náplně záleží na více faktorech. Především se jedná o množství vína v nedopité láhvi, na jehož základě se aplikuje určité množství argonu (čím více vína v láhvi, tím méně potřeba plynu a naopak). Průměrná spotřeba v restauracích a vinných barech je 1-2 lahve měsíčně (55 litrů argonu). Jednu láhev lze použít cca 300-500 krát. Oproti konkurenci máme výhodu v množství argonu v lahvi a jeho ceně“.


Má vinař možnost si Fresh-it někde vyzkoušet, než si jej koupí?

„Zájemcům o přístroj umožňujeme testování na jeden měsíc zdarma. Klademe důraz na 100 % spokojenost zákazníka a chceme, aby se sám přesvědčil o funkčnosti zařízení. Zákazník má tak možnost si na 1 měsíc uchovat jakékoliv množství lahví vín a po měsíci se sám přesvědčit o kondici vína.





A jaké máte plány do budoucna?

„Naším hlavním cílem do budoucna, je cílit na domácnosti a na víceúčelové použití přístroje, myslím tím na potraviny“.


A malý průzkum na závěr. Jaké je Vaše nejoblíbenější víno?

„Asi před rokem jsem přešla z bílých vín na červená. A tím nejoblíbenějším je Merlot“ dodává mladá, milá a velmi úspěšná podnikatelka Adéla Zukalová.


Kontakt: http://www.pracevevinarstvi.cz/databaze-profesionalove/detail/431-fresh-it


Počet zhlédnutí: 2869

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.