K vínu se díky argonu nedostane kyslík a nedojde k oxidaci vína.
„Umožnila jsem restauracím zvětšit portfolio rozlévaných vín, umožnila jsem lidem vyzkoušet v restauracích více druhů vín a vám vinařům tak umožňuji nabídnout lidem více chutí a požitků z vína“, říká Adéla Zukalová.
Konec starostí s tím, co dělat s otevřeným vínem, zvýšení celkového obratu podniku a snížení nákladů, snadná manipulace a víceúčelové využití v gastronomii, to je produkt s místem narození Česká Republika a s názvem Fresh – it.
![](https://adminvinari.nukleonis.cz/_data/medium_files/fresh_it_1.jpg)
Adélo, co vlastně znamená Fresh-it? Má anglický název, ale je to český výrobek, je to tak? Co vás vedlo k tomu začít vyrábět Fresh-it?
„Je to vlastně velmi prosté, název Fresh-it vychází z možnosti zajištění a prodloužení stavu čerstvosti. Náš veškerý vývoj a výroba probíhá v České republice. A proč vyrábím Fresh-it? Hlavním impulsem pro vznik Fresh-itu byly trendy ze zahraničí a pramenil od německorakouských sousedů. Dříve se k uchování používal dusík, který byl časem nahrazen právě argonem, který je pro konzervaci vína v otevřených lahvích vhodnější.
Na jakém principu Fresh-it funguje a proč je tento způsob uchovávání lahví s vínem dobrý?
„ Fresh-it slouží k uchovávání otevřených lahví vín. Při vzniku Fresh-itu jsme vsadili především na jednoduchost a design produktu. Nerezový stojan v sobě ukrývá tlakovou láhev s konzervačním plynem. Ke konzervaci používáme interní plyn argon, který je těžší než okolní vzduch. K vínu se tak díky argonu nedostane kyslík a nedojde k oxidaci vína. Lze si představit tenkou neviditelnou hranici, která funguje jako neviditelná korková zátka. Vína tak můžete mít otevřené týdny až měsíce.
![](https://adminvinari.nukleonis.cz/_data/medium_files/fresh_it_2.jpg)
Kde najde Fresh-it uplatnění?
„ Určitě v restauracích, hotelích, barech a ostatních podnicích nabízejících víno, no ale také u vinařů v jejich sklepech a penzionech a v neposlední řade v domácnostech. Já jej osobně používám nejen na víno, ale i na potraviny. Skvěle uchovává čerstvost ovoce, marmelád, ale i olejů nebo kávy. Cokoliv Vás napadne. V potravinářském průmyslu se argon používá běžně.“
Je vhodný do všech druhů vín, i do těch šumivých?
„Ano, je vlastně vhodný do všech druhů vín. Co se však týče těch šumivých, tak momentálně pracujeme na přístroji s použitím CO2. Princip tohoto přístroje bude takový, že pomocí speciálního uzávěru se v lahvi znovuobnoví původní tlak. K přístroji bude k dispozici také tlakoměr, kterým bude moci každý uživatel změřit tlak, či ho přizpůsobit svým potřebám“.
Jak dlouho se s použitím Fresh-itu dá víno uchovávat?
„Garantujeme 1. měsíc, ale ze zkušeností našich zákazníků se můžeme bavit i o měsících. Záleží zde na mnoha faktorech, jako je například, správně provedená aplikace, teplota skladování, doba, po kterou bylo víno otevřené před aplikací argonem atd.“
![](https://adminvinari.nukleonis.cz/_data/medium_files/fresh_it_3.jpg)
Zmínila jste se, že se dá použít Fresh-it i do jiných nápojů a že jej sama používáte, do jakých jste ho třeba sama použila?
„Ano, sama jsem „Freshe“ použila do džusů, koktejlů, smoothie i destilátů. Ale krom lahodných moků, jsem ho zkusila dát do marmelády, je totiž ideální pro konzervaci. Je prostě ideální do všech potravin a nápojů, které podléhají rychlé zkáze“.
Jaká je průměrná spotřeba bombičky s argonem?
„Spotřeba náplně záleží na více faktorech. Především se jedná o množství vína v nedopité láhvi, na jehož základě se aplikuje určité množství argonu (čím více vína v láhvi, tím méně potřeba plynu a naopak). Průměrná spotřeba v restauracích a vinných barech je 1-2 lahve měsíčně (55 litrů argonu). Jednu láhev lze použít cca 300-500 krát. Oproti konkurenci máme výhodu v množství argonu v lahvi a jeho ceně“.
Má vinař možnost si Fresh-it někde vyzkoušet, než si jej koupí?
„Zájemcům o přístroj umožňujeme testování na jeden měsíc zdarma. Klademe důraz na 100 % spokojenost zákazníka a chceme, aby se sám přesvědčil o funkčnosti zařízení. Zákazník má tak možnost si na 1 měsíc uchovat jakékoliv množství lahví vín a po měsíci se sám přesvědčit o kondici vína.
![](https://adminvinari.nukleonis.cz/_data/medium_files/Fresh-it%205.png)
A jaké máte plány do budoucna?
„Naším hlavním cílem do budoucna, je cílit na domácnosti a na víceúčelové použití přístroje, myslím tím na potraviny“.
A malý průzkum na závěr. Jaké je Vaše nejoblíbenější víno?
„Asi před rokem jsem přešla z bílých vín na červená. A tím nejoblíbenějším je Merlot“ dodává mladá, milá a velmi úspěšná podnikatelka Adéla Zukalová.
Kontakt: http://www.pracevevinarstvi.cz/databaze-profesionalove/detail/431-fresh-it