FROLIGHT - unikátní ochrana proti jarním mrazíkům

Vytvořeno: 31. 01. 2023

Vinohradnictví

FROLIGHT - unikátní ochrana proti jarním mrazíkům


Jarní mrazíky dokáží pěstitele nemile překvapit. Nemusíme se s nimi setkat každoročně, ale rozhodně je třeba s jejich výskytem počítat a dostatečně se na ně připravit. Je několik možností, jak se proti mrazíkům chránit. Nejznámější jsou protimrazové svíce. Jejich použití je však časově i finančně velmi náročné. Také se u nás využívají zmlžovače nebo jiné stroje na ochranu proti mrazu a můžeme se setkat i s protimrazovou závlahou. Úplnou novinkou v této oblasti je systém FROLIGHT, jehož vývojem a testováním se od roku 2019 zabývá belgická firma FROLIGHT. Základ tvoří řetězce infračervených pásků, které jsou obalené průhlednou voděodolnou a UV stabilní hadicí. Tento systém pracuje s infračerveným zářením, které ohřívá předměty a ne vzduch, jako to je u jiných běžně využívaných systémů např. u svící nebo u zmlžovačů. Jeho provoz tedy není ovlivněn počasím (např. silným větrem ani deštěm) a má plně automatický provoz - zapne či vypne se automaticky při předem zvolené teplotě a lze ho tedy obsluhovat a kontrolovat pohodlně z domu.


Jak celý systém funguje?


Systém je poháněný elektrickou energií. Lze ho připojit buď k elektrické síti nebo ke generátoru. Skládá se z řídící jednotky, na kterou lze napojit až 1.200 m hadic s infračervenými páskami o různých délkách. Každá jednotka má v sobě tepelné čidlo. Provoz systému je plně automatický (zapne/vypne se sám při předem zvolené venkovní teplotě). Účinně chrání až do teploty -6°C.


Jak se systém instaluje?

Hadice lze na konstrukci upevnit rychle a jednoduše pomocí vyvazovacích kleští MAX. Instalaci lze provádět s dostatečným časovým předstihem (1 - 2 měsíce před obdobím mrazíků) a odpadá tak vysoký požadavek na zaměstnance před a během období mrazíků. Životnost průhledné ochranné hadice je 10 let, životnost infračervených pásků je 10.000 provozních hodin. 

Hadice jsou dostupné v různých délkách dle potřeby pěstitele. Pro jednodušší instalaci a manipulaci jsou navinuté na bubnu a je praktické použít rozvíječ. Po ukončení období mrazíků doporučujeme hadice z konstrukce odstranit, ale v případě nutnosti je lze ponechat na konstrukci celý rok.


Porovnání s ostatními systémy


Systém chrání až do teploty -6°C, zatímco svíce do -3,5°C, zmlžovače do -4°C

Díky využití infračerveného záření jako nosiče tepla není systém závislý na počasí (není ovlivněn větrem ani deštěm)

Automatický provoz - zapne/vypne se sám při předem zvolené venkovní teplotě

Není náročný na pracovní síly a na techniku - na rozdíl od svící a strojů

Je přátelský k životnímu prostředí, místní obyvatele neobtěžuje hlukem ani zápachem

Rovnoměrné rozložení infračervených modulů zajišťuje efektivnější distribuci energie a díky tomu je FROLIGHT jedinečný na trhu

Mobilní aplikace - umožňuje sledování teplot a kontrolu systému

  


KONTAKT:  WWW.OSLAVAN.CZ



Počet zhlédnutí: 1361

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.