Využití suchého ledu při zpracování vína

Vytvořeno: 09. 09. 2019

Vinařství

Využití suchého ledu při zpracování vína

Suchý led se ve vinařství používá s cílem zlepšit kvalitu výsledného produktu a zvýšit produktivitu výrobních postupů. Hrozny se během sklizně a přepravy ke zpracování či ve fázích předcházející fermentaci ochlazují tuhým oxidem uhličitým v podobě suchého ledu nebo sněhu. Díky své nízké teplotě –78,8 ºC zabraňuje nežádoucí předčasné fermentaci přehříváním hroznů. Přirozeným odpařováním suchého ledu vzniká inertní atmosféra, která chrání mošt před kyslíkem. Tímto se výrazně zlepšuje organoleptické vlastnosti vína jako jsou barva, vůně a aroma.


Rozdrcené hrozny se prudce zchladí na teplotu pod 10 stupňů Celsia. Poté jsou uchovávány po dobu několika hodin až dnů. Následně se během fermentace za použití kapalného dusíku nebo oxidu uhličitého udržují na teplotě 18 stupňů Celsia. Řízení teploty přispívá k zachování svěží vůně a ostatních vlastností, které mají významný vliv na kvalitu vína.


Suchý led má své využití také při kryomaceraci. Během této metody se odstopkované a pomleté bobule hroznů – rmut – nechají uležet za velmi nízkých teplot. Takto se z nich vyluhuje množství nežádoucích látek především aromatické povahy. Teplota musí být dostatečné nízká, aby rmut nezačal kvasit a nemacerovaly by tak hořké látky. To se děje při 15 stupních Celsia a více. Přidáním suchého ledu se vytěsní kyslík a takto se zamezí oxidaci. Hrozny a rmut proto nemusíme vůbec sířit. Oxid uhličitý snižuje také hodnotu pH, čímž se ničí bakterie, zejména octové. Vyhnutí se síření způsobuje minimální množství oxidu siřičitého. To dosahuje pouze čtvrtinové hodnoty oproti normám.



Suchý led je pevnou formou oxidu uhličitého. Zakoupit jej můžeme v různých tvarech – pelety, nugety, plátky nebo bloky. Výroba suchého ledu, to je v první řadě komprese a rozpínání CO2, čehož výsledkem je sníh CO2. Sníh CO2 je dále lisován a protlačován speciální matricí. Takto vznikají pelety a nugety. Výroba plátků a bloků je trochu odlišná. Suchý led můžete v Brně a okolí zakoupit přímo v naší výrobě v Rajhradicích. Suchý led také zasíláme kurýrní společností po celé České a Slovenské republice. Objednat jej můžete v našem internetovém obchodě www.suchy-led.cz. Větší množství rozvážíme vlastní dopravou. Přeprava probíhá ve speciálních termoboxech o kapacitě několika desítek až stovek kilogramů.


Suchý led má široké využití a používá se především v potravinářském průmyslu – přímé chlazení, cateringové služby, chlazení během transportu. Důležitý je rovněž v chemickém a zábavním průmyslu a při technickém čištění. Významnou roli hraje ve vinařství.





Počet zhlédnutí: 4790

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.