Věčný souboj korek vs. šroub vs. sklo – jaké jsou preference vinařů?

Vytvořeno: 12. 12. 2019

Vinařství

Věčný souboj korek vs. šroub vs. sklo – jaké jsou preference vinařů?

V roce 2002 uspořádal americký samorost Randall Graham na hřbitově v New Yorku happening, který nazval “Pohřeb korku”. Reagoval tak na nástup popularity šroubového uzávěru, který se do té doby používal pouze na jako uzávěr nekvalitních vína v době po prohibici. Je opravdu korek mrtev?


Není třeba věc vidět, tak černě. 

Klasický korkový uzávěr 

má u nás stále dominantní pozici na trhu a jeho pozitivní vlastnosti výrazně převažují ty negativní. Mezi jeho výhody patří jeho pružnost a díky tomu se dokáže přizpůsobit i velmi drobným nerovnostem v hrdle lahve. Láhev však, narozdíl od jiných uzávěrů, není uzavřena neprodyšně a do lahve tak může pronikat velmi malé množství vzduchu a napomáhat tak zrání vína. 

Přírodní korek je tak ideálním uzávěrem pro vyšší řady a vína, která jsou připravena na archivaci. 

Velkou nevýhodou, proti které se prakticky nelze bránit, je tzv. vada korku. Jedná se o sloučeninu TCA (2,4,6-trichloranisol) a ve víně se projevuje pachem po starém hadru a samotném korku. Studie uvádí, že touto vadou je postiženo zhruba 5–7 % korkových uzávěrů. 

Druhou nevýhodou je vyšší cena přírodního korku (zhruba 8 Kč/kus). Levnější alternativou jsou lisované korkové zátky (ceny začínají kolem 2 Kč/kus), které vznikají z odpadu vznikajícího při výrobě přírodního korku. Na první pohled připomínají přírodní korkové zátky, jsou však méně elastické a propouštějí více vzduchu.



Šroubovací uzávěr 

se na vinařské scéně objevil až na konci 50. let 20. století. Slávy se mu dostalo až v 80. letech 20.století, kdy byla poprvé popsána vada korku a šroubovací uzávěr se tak dostal do hledáčku vinařů, kteří hledali vhodné alternativy. Jeho výhodou oproti korku je, že neovlivňují chuť vína. 

Existují už i šroubovací uzávěry, které umožňují mikrooxidaci vína a tím napomáhají jeho zrání. Další výhodou je nižší cena – zhruba 3 Kč/kus. Nejčastěji je však použit na mladá a svěží vína s potenciálem max. do dvou let. V České republice je šroubem uzavřeno zhruba 20 % vín. Ve světě má šroub větší oblibu – v Rakousku je takto uzavřeno zhruba 75 % vín, v Austrálii je to až 85 % vín.



Skleněné zátky 

vyrábí česká firma Preciosa, kdy převzala licenci od německé CSI Deutschland. Skládají se ze skleněné zátky a plastového těsnění. Zátku na hrdle láhve jistí hliníková záklopka. Výhodou je vysoká těsnost a hlavně estetický vzhled. Nevýhodou je vyšší cena (kolem 15 Kč/kus) a potřeba speciální láhve.


Existuje několik studií, které porovnávají výhody a nevýhody jednotlivých uzávěrů. 

Tyto tři zmíněné nejsou jediné možnosti, které vinaři mají. Patří však mezi tři nejpoužívanější. Podle dotazníkového šetření, které provedla mezi vinaři Vinařská unie, obliba šroubového uzávěru roste. Vinaři vybírají nejen podle typu vína, ale také podle obchodní strategie vinařství a reakcí koncového zákazníka. Přiznávají, že pro mnohá vína je šroubový uzávěr lepší. I přesto však velká většina zůstává u přírodního korku, který je i pro lehce konzervativního českého zákazníka ve velké oblibě. Otevřít víno uzavřené klasickým korkovým uzávěrem je pro ně větší zážitek než otočit šroubem. Korek není mrtev, velmi pomalým tempem mu však roste konkurence.




Počet zhlédnutí: 2055

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.