Trend s názvem Pét-nat

Vytvořeno: 27. 12. 2019

Vinařství

Trend s názvem Pét-nat


Salud! Cheers! Zum Wohl! Santé! Skol! Na zdraví! 

Konec roku se blíží. Čas, kdy lidé bilancují a dávají si novoroční předsevzetí. Ale také užívají dobrého jídla a vína. Přece jenom, čím si přípít “na ten nový”, se může jevit jako nejzapeklitější otázka končícího roku. Šampaňské či jakékoli šumivé víno je ideálním společníkem na oslavu a dodá jí punc vyjimečnosti okamžiku. Což konec roku a začátek nového bezpochyby je.


Dle historiků první šumivé víno vzniklo v polovině 16. století ve francouzském opatství Saint-Hilaire v Aude na jihovýchodě Francie. Zde se mimo jiné insporoval o něco slavnější dom Pierre Perignon, který působil jako sklepmistr v Champagni. Jeho primárním úkolem bylo zajistit, aby láhve s tichým vínem ve sklepě nevybuchovaly. To se mu sice vyřešit úplně nepovedlo, ale díky tomu stvořil slavné šumivé víno Champagne. 



Zpět ale na jihovýchod Francie - město Limoux je považováno za domov přírodně šumivého vína pét-nat, které v současné době zažívá renesanci. Pétillant naturel (pét-nat) pochazí z francouzštiny a znamená přirozeně šumivé a vychází ze staré metody známé jako méthode ancestrale.


Co je to Pét-nat?

Nalahvován zaživa, i tak se může v jednoduchosti vysvětlit pojem pét-nat. Víno v dobíhajícím kvasu je nalahvováno do sektových lahví a uzavřeno korunkovým uzávěrem. Do vína se nic nepřidává a ani se z něj nic neubírá. Kvasinky v lahvi dokončí svoji práci a vznikne tak jemně či více (vše záleží na zbytkovém cukru v době lahvování) šumivé víno. Jedná se víno vytvořené přírodní cestou velmi nepředvídatelným postupem a nejčastěji malým vinařem, který nedisponuje moderní technologií. Každá láhev se tedy může projevovat jinak a to je kouzlo tohoto šumivého vína. V současné době se pét-nat těší čím dál větší oblibě. Právě pro jeho hravost, svěžest, přirozený hroznový projev a často i nízký alkohol.



Jaký tvar sklenice?

Stejně důležité jako čím je v čem bude novoroční přípitek. Tvar sklenice je důležitý pro správný dojem z vína. Obecně platí, že v jednoduchosti je krása, a to platí i v případě výběru sklenic na šumivé víno. Od širokých a nízkých “šampusek” se už dávno upustilo, pomalu se přešlo na úzké a vysoké flétny. Sommeliéři však spíše doporučují skleničku s kalichem ve tvaru tulipánu. Díky tomuto tvaru se nejlépe rozvine aroma. U některých skleniček jsou dokonce žádané drobné rýhy anebo tečky, které napomáhají uvolnění perlení.

Pak už jen stačí si dát to předsevzetí a nového roku vkročit pravou! ČinČin!




Počet zhlédnutí: 3104

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.