Jaké bude letošní Svatomartinské víno? 

Vytvořeno: 24. 10. 2019

Novinky

Jaké bude letošní Svatomartinské víno? 


Svatomartinské víno ročníku 2019

Letos poprvé netradičně se budou moci prodávat Svatomartinská vína ročníku 2019 už v pátek 8. listopadu. V prvním kole hodnocení získalo možnost používat známku "Svatomartinské" 294 vín z 328 přihlášených.

Přesný počet letošních Svatomartinských vín a úspěšných vinařství ale budeme znát až po 30. 10., kdy proběhne druhé kolo hodnocení.

Podle předběžných odhadů na trh letos zamíří přes 2 200 000 lahví těchto vín.


Jaké bude Svatomartinské 2019?

V letošním roce lze říci obecně, že Svatomartinská vína budou velmi svěží, ovocitá, lehká. Bude to typická ukázka mladých vín, jak by měla vypadat. Bílá vína jsou ovocitá s tóny broskví a tropického ovoce, růžová budou mít tóny po višních, drobném bobulovém ovoci se smetanovo jogurtovou dochutí. Červená vína budou šťavnatá, hravá, příjemně ovocitá po trnkách a višních.


Svatomartinské odrůdy po 1. kole hodnocení

Nejvíce, a to 148, je zatím tradičně bílých Svatomartinských vín. Odrůdy Müller Thurgau 80, Muškátu moravského 43 a Veltlínského červeného raného 25.

U růžových vín a klaretů se zatím letos můžeme těšit na 97 vín. Růžových Svatovavřineckých 46, Zweigeltrebe 43 a Modrého Portugalu 8 vín.

Červených Svatomartinských vín zatím nabídnou vinaři, vinotéky, obchody a restaurace 83, Modrého Portugalu 57 a Svatovavřineckého 26 vín.

Údaje budou aktualizovány po druhém kole hodnocení.



Svatomartinské víno – fenomén dnešní doby

Historie listopadového ochutnávání mladých vín sahá až do doby císaře Josefa II. Období začátku listopadu bylo ve znamení bohatého hodování – odtud spojení svatomartinská husa a víno.


Vinaři končili tou dobou svoji službu u sedláků a bylo zvykem ochutnat první výsledky svého snažení. Novodobá historie sahá do roku 1995, kdy byla registrována ochranná známka Svatomartinské; a do roku 2005, kdy Vinařský fond poprvé uvedl na trh značku Svatomartinské víno. V tom roce bylo možné ochutnat vína z 31 vinařství a na trh bylo uvedeno 125 000 lahví. Svatomartinský kolotoč nabral rychlých obrátek a produkce a počet přihlášených vinařství se prudce zvyšoval. V loňském roce bylo možné ochutnat 387 vín z 110 vinařství. 


Celkem bylo vyprodukováno zhruba 2 200 000 lahví s logem sv. Martina na koni. Ač se to zdá jako neuvěřitelné číslo, je stále spousta vinařství, která stojí bokem svatomartinskému šílenství. Jedním z důvodů může být odlišná filozofie výroby vín. Anebo jen nechtějí být svázáni přísnými podmínkami, které je potřeba splnit pro získání označení “Svatomartinské”. Mají volnou ruku v tom, co a kdy pustí na trh.



Vína s označením “Svatomartinské” je možné oficiálně prodávat od 11. 11. V letošním roce udělil Vinařský fond výjimku a prodávat se smí již od pátku 8. 11. Datum 11. 11. letos připadá na pondělí a dle ankety rozeslané mezi vinaři je tato změna více než vítaná. Svatomartinské hodování může začít již o víkendu před sv. Martinem.


Aby víno mohlo být označeno svatomartinským logem musí být vyrobeno z odrůd Müller Thrugau, Muškát moravský, Veltlínské červené ranné (bílá vína), Modrý portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) a Zweigeltrebe (pouze růžová vína). Povolený obsah alkoholu nesmí překročit 12,5 % (13 % u červených vín) a zbytkový cukr maximálně do 9 g/l. Každé z přihlášených vín projde odborných hodnocením, které v letošním roce proběhne 22. 10. Změnou oproti předchozím rokům je, že bude kladen větší důraz na kvalitu vína a hranice úspěšnosti se tak posunuje – víno musí být hodnoceno minimálně 80 body a výše.


Zvolené odrůdy patří mezi ty ranější. I tak musí být výroba vína poněkud zrychlena, pokud se chce vinař ucházet o logo se sv. Martinem. Vzorky musy být odevzdány k hodnocení nejpozději do 17. října. Samotné hodnocení proběhlo o pět dní později.


Co se však svatomartinskému fenoménu nemůže upřít je marketing. I přes všechna úskalí a stanovené podmínky je přece jenom slovo “svatomartinské” skvělým magnetem. Vína jsou svěží, lehce pitelná a většinou prodávaná v rozumné cenové hladině, a to je skvělý tahák. Stejně tak, jako roste počet příznivců, tak roste i počet těch, co si rádi počkají na “dospělejší” verzi vín daného ročníku.


Ať už jste na jedné anebo druhé straně – jedno pravidlo platí pro všechny – nejhorším vinným dárkem je archivní Svatomartinské. 


Zdroj: redakce PVV, wineofczechrepublic.cz



Počet zhlédnutí: 2279

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.