Proč a jak chladit víno?

Vytvořeno: 23. 09. 2019

Vinařství

Proč a jak chladit víno?

Pokud jste milovníkem vína, tak určitě víte, jak se teplota podepíše na jeho vlastnostech. Přechlazené víno neuvolní aromatické látky a ztrácí svou přirozenou chuť. Při vyšších teplotách zase dominuje chuť alkoholu a víno bývá ostřejší až pálivé.



Pozor na časté chyby

Spousta lidí si myslí, že bílé víno se servíruje vychlazené a červené naopak nesmí do ledničky. To je ale chyba. Ve výsledku se pak stává, že se bílá vína podávají až moc studená a červená naopak příliš teplá. Jak jsme psali v úvodu článku, teplota hodně ovlivňuje chuť vína, proto je důležité ho správně skladovat. Zapomeňte na běžnou lednici a mrazáku se vyhněte obloukem.


Jaká je správná teplota?

Ptáte se, jakou teplotu by mělo mít? Bílá vína jsou v nejlepší formě při zchlazení na 9–12 °C. Červená vína nejlépe chutnají při teplotě 16–19 °C. Pokud jste někdy slyšeli o chlazení na pokojovou teplotu, pusťte toto pravidlo z hlavy. Vzniklo v dobách, kdy se ještě netopilo a v domácnostech bylo kolem 18 °C. V letních dnech však ale teploměr dosahuje mnohem vyšších čísel. Proto víno nikdy nenechávejte na poličce, ale pečlivě ho uschovejte.


Kam víno uschovat?

Při uchovávání vína musíte kromě teploty dbát na několik dalších věcí. První z nich je vlhkost. Ta by se měla pohybovat mezi 65–80 %. Hlavně nesmí klesnout pod 60 %. Při nízké vlhkosti zátka vysychá a víno se odpařuje, při vyšší naopak vzniká plíseň. Víno uložte na tmavé místo s malým zdrojem světla. Škodí mu hlavně přímé sluneční světlo a časté střídání světla s tmou. Problémem jsou i pachy (například ze zeleniny). Po čase se totiž dokážou dostat přes záklopku a korek až do vína.


Přemýšlíte, kde doma víno uložit? Doporučujeme si pořídit speciální lednici na víno. Jejím úkolem je chránit víno před světlem, udržovat správnou vlhkost a hlavně správnou teplotu. Velmi dobré zkušenosti máme s klimatizovanými lednicemi Humibox. Jsou super designovým doplňkem do každé moderní kuchyně. Chladničky mají několik teplotních zón, díky kterým si můžete dát červené, bílé nebo jakékoliv jiné víno zároveň a nemusíte dál nic řešit. Stačí už jen pak vytáhnout lahvinku a bez starostí si vychutnat zaslouženou skleničku.



Potřebujete poradit s výrobou vína, prodejem nebo marketingem? Vyberte si z naší databáze specializovaných firem pro vinaře.



Počet zhlédnutí: 2780

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.