Pojištění vinaři se nemusí bát špatného počasí

Vytvořeno: 13. 08. 2019

Vinařství

Pojištění vinaři se nemusí bát špatného počasí

Počasí je nevyzpytatelné a pár špatných dní vám dokáže zničit celou úrodu. Proto doporučujeme, abyste se ohlédli po zemědělském pojištění, které je určeno i pro vinaře. Připravili jsme pro vás přehledný článek, kde se dozvíte o nabídce na českém trhu a na co si dávat pozor.

Kde se nechat pojistit?

Aktuálně na trhu naleznete šest pojišťoven, které vám pojistí plodiny a zvířata. Konkrétně se jedná o Agra pojišťovnu, ČSOB pojišťovnu, Českou pojišťovnu, Generali pojišťovnu a Hasičskou vzájemnou pojišťovnu.

Co vám pojišťovny nabídnou?

Agra pojišťovna se zaměřuje především na pojištění pro zemědělce a zvládne vás pojistit proti celé řadě rizik v mnoha variantách. Ve své nabídce má i balíčky, které se zabývají konkrétně pěstováním vinné révy. A pokud chováte hospodářská zvířata, máte na výběr ze tří variant.

Nabídka pojišťovny Allianz zahrnuje pojištění plodin a zvířat. Pokud uzavřete smlouvu zde, získáte pojistnou ochranu svých plodin před krupobitím, vichřicí, požárem, jarním a zimním mrazem, povodni nebo záplavami. Zvířata si můžete pojistit také proti povodni nebo záplavě, ale i na úraz či nákazu dle veterinárního zákona. Plodiny se dají pojistit jednotlivě, nebo v rámci skupiny plodin. Rozsah pojištění i jeho cena se pak určí individuálně.

Česká pojišťovna vám dovolí individuálně kombinovat konkrétní pojistná rizika, aby přesně odpovídala vašim potřebám. V nabídce najdete pojištění plodin a hospodářských zvířat proti nejrůznějším škodám.

U ČSOB Pojišťovny si kromě zemědělských plodin a zvířat můžete nechat pojistit běžná podnikatelská rizika, jako je pojištění majetku, zisku z podnikání, přepravovaných věcí, vozidel, strojů i zásob. Případně přerušení dodávek elektřiny, krádež či vandalismus.

Generali Pojišťovna vám nabízí zemědělské pojištění plodin včetně vinné révy a také pojištění hospodářských zvířat. Samozřejmostí je i pojištění majetku, strojů, odpovědnosti za škodu z provozní činnosti atd. Jejich cílem je pokrýt maximum klientských požadavků.

U Hasičské vzájemné pojišťovny si kromě zemědělských plodin pojistíte i zemědělské stroje, budovy, stavby, oplocení nebo odpovědnost za škodu z provozní činnosti.

Kolik za pojištění zaplatíte?

Cena pojistného je velmi individuální a vstupuje do ní mnoho faktorů. Vždy záleží hlavně na předmětu pojištění, zvolených rizicích, připojištěních, výši pojistné částky atd. Výše pojistného u plodin závisí na tom, v jakém katastrálním území působíte, výnos pojištěných plodina a celková pojištěná plocha. Minimální cena pojistného bývá většinou 1 000 Kč, ale může se vyhoupnout až do výše několika milionů.

Na co byste si měli dát pozor?

Při vybírání pojistných rizik myslete především na to, aby vám pojištění zaručilo opravdovou ochranu. V žádném případě se nerozhodujte pouze podle ceny, protože se to nakonec obrátí proti vám. Spousta zemědělců, včetně vinařů, se snaží ušetřit, a tak uvedou nižší výnos nebo cenu za tunu, než je ve skutečnosti. To se pak negativně odrazí na vyplacené částce v případě pojistné události. Raději zvolte kombinaci různých pojištění tak, aby pokryla případná rizika.

Velice důležité je také smlouvu pravidelně aktualizovat (jednou ročně). Pokud tak neučiníte, budou stále platit údaje z minulého roku, které vám pak způsobí problémy při likvidaci pojistné události.




Počet zhlédnutí: 3089

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.