Pálava se stala tváří francouzské knihy o cestě kolem vinařského světa

Vytvořeno: 19. 09. 2019

Novinky

Pálava se stala tváří francouzské knihy o cestě kolem vinařského světa

Moravské vinařství slaví velký úspěch, který se bude dnes prezentovat v Paříži. Veřejnosti bude představena kniha francouzského milovníka vína a cestovatele Jean-Baptista Ancelota, který několik let jezdil po světě a různých vinařstvích, aby zjistil, kde k vínu jak přistupují a jaká jsou ta nejlepší. Výsledkem je kniha s názvem Wine Explorers, kde je celá kapitola o moravském vinařství. Moravská dominanta Pálava se dokonce dostala na titulní stranu této knihy.

Jean-Baptiste Ancelot na celém projektu i s jeho přípravou pracoval jedenáct let. Za 1500 dní cest nakonec navštívil 88 zemí světa, asi 500 vinařství a ochutnal přibližně 5000 vín. Jeho kniha má nejen francouzským patriotům ukázat, že i jinde se vyrábí vína ve skvělé kvalitě. Sám Ancelot zároveň počítá s tím, že bude vybrané produkty do své domoviny importovat.


Titulní stranu knihy tvoří fotografie výhledu na Pálavu pořízenou mezi vinohrady v Popicích, kde navštívil vinařství Gotberg a Sonberk. Během své čtyřdenní cesty za moravskými víny toho ale navštívil mnohem více a zpět se vrátil očividně ohromen jak samotnými víny, tak jedinečnou krajinou, kde vznikají. „Obecně si myslím, že jihomoravská vína mají velký potenciál. Titulní snímek jsme vybírali já, moje žena a nakladatel a shodli jsme se jednomyslně,“ podotknul Ancelot, který měl na výběr deset snímků.


Jen několik kroků od Vítězného oblouku a Eiffelovy věže bude kniha slavnostně představena ve středu 18. září. Na místě se bude prezentovat 15 vinařství z 15 zemí tak, aby ani jedna nebyla zastoupena dvakrát. České a moravské vinařství bude reprezentovat vinařství Sonberk, konkrétně jeho cuvée Sémillon/Sauvignon ročník 2016.


„Jean-Baptiste vybral právě toto, protože bylo jeho chutím blízké, jedná se o bílé víno zrající v dubových sudech. Obě odrůdy v cuvée navíc pochází z Francie a v moravském podání ho opravdu zaujaly,“ okomentovala výběr vína marketingová ředitelka Sonberku, Dagmar Fialová a dodala: „Pálava je dominantou Moravy a nyní se dostane do celosvětového povědomí. Čekáme spoustu turistů, kteří se určitě zastaví nejen u nás.“


K významnosti projektu přispívá také fakt, že jeho kmotrem je Jean Moueix, majitel věhlasného vinařství Pétrus z francouzské oblasti Bordeaux, který napsal také předmluvu knihy. Středeční prezentace se týká francouzské verze publikace. V angličtině by kniha měla vyjít v první polovině roku 2020.


Zdroj: https://www.wineofczechrepublic.cz



Počet zhlédnutí: 2206

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.