Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

Vytvořeno: 06. 02. 2019

Ze světa

Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 zlatých a 34 stříbrných medailí.

Texas International Wine Competition je další ze skupiny soutěží, vznikajících na základě dvou desítek let zkušeností charitativní Finger Lakes International Wine Competition. Velké zlaté medaile získalo vinařství Modrý sklep Agrodružstva Nový Šaldorf za víno Hibernal 2017, vinařství Davinus za Ryzlink vlašský 2017, vinařství Kosík za víno nové odrůdy Saphira 2018, vinařství Sonberk za Pálavu VOC 2017, rodinné vinařství Vican za Ryzlink vlašský 2017 a Vinařství Pavel Binder za Cuvée Binder Premium 2017.

„Třetího ročníku soutěže se prostřednictvím naší redakce časopisu SOMMELIER zúčastnila téměř stovka vín z České a Slovenské republiky,“ uvedl do souvislostí vysoký počet získaných medailí Dr. Luboš Bárta, který byl zároveň porotcem, podílel se na organizaci soutěže a spolu s redakcí časopisu SOMMELIER zajišťoval účast vín z ČR a dalších zemí střední Evropy. „Mezinárodní porota složená z odborníků ze šesti zemí světa hodnotila soutěžní vína v originální aplikaci pro tablety a chytré telefony, do níž se vína načítala prostřednictvím QR kódů a byla tedy eliminována jakákoli lidská chyba. Byla použita kombinace 50 bodového systému a nezávislého doporučení medaile,“ dodal Bárta k systému hodnocení vín.

„Naše“ vína se těšila zasloužené pozornosti i na závěrečném galavečeru, který se nesl v duchu texaské country hudby. V charitativní dražbě byly vydraženy i všechny benefiční vzorky, které někteří z našich vinařů poslali spolu se soutěžními vzorky. Přispěli tak úspěšnému výtěžku soutěže, určenému nadaci The Whole Planet Foundation, jejímž posláním je posílit nejchudší lidi na světě originálním projektem mikroúvěrů.

Vítěz kategorie texaských červených vín, slavný texaský vinař Ron Yates, získal „Českou křišťálovou cenu“, tedy sadu broušených křišťálových sklenic Crystalex elements. Předávala ji zakladatelka a enoložka soutěže Bonnie Villacampa a vydavatelka časopisu SOMMELIER Iva Kováříková.


Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz


Počet zhlédnutí: 2701

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.