Jaký sýr se hodí k vínu?

Vytvořeno: 28. 10. 2019

Novinky

Jaký sýr se hodí k vínu?

Víno a sýr patří k sobě, to ví každý. Mají společný přírodní charakter a nejen to. Spojuje je také složitá, pečlivá výroba. Vzájemně se tak dokonale doplňují. Víte ale, jak je kombinovat, abyste z jejich chuti dostali to nejlepší?

Bílá vína

U bílých vín hraje roli, jaký druh zrovna pijete. Pokud si právě vychutnáváte suché bílé víno, znásobíte zážitek zrajícím sýrem s bílou plísní, jako je třeba Camembert nebo Hermelín. K lahvince jemného bílého vína se zase perfektně hodí měkké sýry (smetanový, brynza).



Červená vína

I u červených vín musíte před výběrem myslet na to, jaký druh si chcete dát. Plánujete si zpříjemnit večer červeným vínem plné chuti? Zakousněte nějaký z tučných sýru (například gouda). Jestli dáváte přednost ovocným červeným vínům, naložte si na talíř tvrdé (parmezán) nebo polotvrdé sýry (eidam). Chuť lehkého červeného vína pro změnu doplníte kozím sýrem.

Růžová vína

Růžová vína jsou hodně lehká a svěží, proto si je můžete vychutnat i samotné. Pokud si ale přece chcete dát něco k snědku, neuděláte chybu s tvrdými a polotvrdými sýry.


Správná teplota

Při servírování sýrů nezapomeňte na správnou teplotu. Čerstvé sýry by při podávání měly mít okolo 15–17 °C, zralejší sýry pak okolo 20 °C. A vhodnou teplotu by mělo mít i víno. Bílá vína jsou v nejlepší formě při zchlazení na 9–12 °C. Červená vína nejlépe chutnají při teplotě 16–19 °C.

Rada na závěr

Až si půjdete příště koupit lahvinku dobrého vína, zkuste vybrat i sýr, který pochází ze stejné oblasti, a vychutnejte si tu vzájemnou symbiózu. Kromě toho se ale při výběru řiďte hlavně sami sebou a tím, co máte rádi. Vína a sýry jsou totiž stále živé a naše chutě se mění, proto nemusíte hned najít vhodnou kombinaci. Tu poznáte tak, že sýr chuť vína nepřebíjí, ale naopak doplňuje.



Počet zhlédnutí: 2997

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.