Jak vybrat vhodnou sklenici na víno

Vytvořeno: 19. 06. 2019

Novinky

Jak vybrat vhodnou sklenici na víno

Občas si doma nějakou tu lahvinku vína otevřete, ale jestli máte vhodnou sklenici, tak to si nejste jistí? Každopádně věřte, že z vhodně zvolené sklenice opravdu chutná víno lépe. Existuje velké množství různých druhů sklenic a pohárů, a proto se může zdát, výběr té vhodné pro vaše oblíbené víno, obtížný.

Nebojte, není to zase až taková věda, pokud se tedy nechystáte býti profesionálním someliérem. Ale jestli si chcete vínko opravdu vychutnat a chcete, aby vám sklenice chvilku vydržely a před návštěvou jste si neudělali ostudu, pak musíte ctít několik zásad.

Kvalita skla

Zásadní vlastnost každého nápojového skla, která se projeví hned při prvním mytí sklenic. Právě mytí skla bývá kamenem úrazu. Nekvalitní sklenice v myčkách nebo při ruční manipulaci praskají a nejsou zdaleka tak odolné, jako ty vyrobené z kvalitnějšího bezolovnatého křišťálu. Dalším atributem kvality sklenic na víno je čirost a tenkost skla. Je důležité, aby sklenice nezkreslovaly přirozenou barvu vína.


Objem sklenice

Sklenice na víno by obecně měla mít dostatečný objem, abyste si víno mohli náležitě vychutnat. V malém kalíšku na nízké nožce, naplněném téměř po okraj vínem, si vínem nezakroužíte a uvolňující se vinné aroma rychle vyprchá, anebo se v nejhorším případě třeba i polijete, což je ve společnosti nezáhodno.


Druh vína, které chcete degustovat

1. Sklenice na bílé víno

Volba vhodné sklenice na bílé víno má zásadní vliv na to, jak se rozvine aroma rozlévaného vína, které je pro celkový požitek velmi podstatné. Bez správně rozvinutého aroma vám víno příliš chutnat nebude. Sklenice na bílé víno bývají menší než sklenice pro víno červené. Ale samozřejmě to není žádné dogma. Menší kalich s kratší stopkou ve tvaru tulipánu, zužující se směrem nahoru, umožňuje koncentrovanější aromatický vjem. Průměr kalichu by měl mít přibližně 46 mm. Ryzlink, Veltlín, Sylván anebo Neuburské víno se podává v 3,5 centilitrových sklenicích kónického tvaru. Víno se však nalévá pouze do 2/3, aby se mohlo pořádně rozvinout aroma.


2. Sklenice na červené víno

Sklenice na víno červené bývají vetší než sklenice na víno bílé. Červené víno je více aromatické a dochází tak k lepšímu rozložení vůně ještě uvnitř sklenice, která má obvykle objem cca 4,5 centilitrů. Sklenice se ale nedolévá plná již jen kvůli tomu, aby aroma mělo prostor pro své rozvinutí. Pro některá vysoce aromatická vína je vhodné použít sklenici z tenkého čirého skla, které má široký kalich a svým tvarem připomíná kouli. Sklenice pro červené víno mívají kratší stopku a držet ji doporučujeme ve vrchní části. Tato sklenice by měla mít průměr alespoň 60 mm.


3. Sklenice na víno šumivé

Často se můžeme setkat s tím, že někdo servíruje šumivé víno v takzvaných šampuskách. Pro šumivé víno je však tento druh sklenice zcela nevhodný. Vzhledem k otevřenému tvaru tak dochází k rychlému úniku oxidu uhličitého, který je pro opravdový požitek ze šumivého vína velmi důležitý. Takže si prosím zapamatujte, že tento druh vína patří zásadně do sklenice zvané flétna.


Počet zhlédnutí: 2721

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.