Jak správně vyfotit produktové fotky?

Vytvořeno: 22. 10. 2019

Marketing pro vinaře

Jak správně vyfotit produktové fotky?

Rozhodli jste se prodávat své víno na internetu? To byste měli vědět, že pěkná fotka představuje půl úspěchu a nesmíte ji podcenit. Že nevíte, jak správně vyfotit produktovou fotku? Nevadí. Připravili jsme si pro vás článek, kde zjistíte jak na to.

Fotoaparát

Na samotném začátku samozřejmě potřebujete foťák. Přestože dnešní chytré telefony dokážou pořídit skvělé snímky, pro vaše účely rozhodně mobil nestačí. Ale nebojte, nemusíte si kupovat nejnovější model za 20 000 Kč. Pro začátek vám postačí i starší foťák za 3 000 Kč.

A jak teda vybrat ten správný? Začněte s tím, co máte doma. Vyzkoušejte si, co dokážete a až se s ním naučíte pracovat, můžete se ohlédnout po něčem profesionálnějším.


Stativ

Stativ není úplnou povinností, ale pokud si zrovna neplánujete pronajímat ateliér se zábleskovými světly, raději si ho kupte. Při focení použijte dálkovou spoušť. Foťák zůstane ve stabilní poloze a nehrozí jeho roztřesení.

Jestli se chystáte na sérii fotek, doporučujeme foťák propojit s notebookem, nebo tabletem. Díky stativu bude váš fotoaparát ve stabilní poloze a když vše správně nastavíte, můžete jen měnit produkty. Na obrazovce připojeného zařízení rovnou uvidíte náhled fotek v reálné podobě a program vám pomůže i napravit chyby. Ušetříte tak spoustu času, který byste museli strávit tvorbou nových snímků.


Světlo

Dalším důležitým bodem, na který nesmíte zapomenout, je světlo. Konkrétně dostatek světla. Jeden zdroj je většinou málo a na snímcích se pak objevují nesymetrické stíny. Používejte alespoň dvě a více světel stejného typu a stejné teploty, abyste se vyhnuli problémům s vyvažováním barev. Musí být také dostatečně měkké (Není ve tvaru kužele, ale dostačně se rozptyluje po celé místností). Víceméně tak napodobuje denní světlo. Dá se rozptýlit například softboxem, nebo světelným stanem.

Bílé pozadí

Při focení se neobejdete ani bez bílého pozadí. Výbornou volbou je bílá papírová role. Když se část zašpiní, tak ji jen odrolujete a nahradíte čistou. Další variantou může být i sněhobílé prostěradlo - plachta, nebo bílá metráž, kterou na internetu seženete za pár korun. Levnou možností je i čistě bílý karton. Dávejte si ale pozor, ať si nepořídíte špinavě bílý, nebo krémový. Ten vám způsobí jen komplikace a nedosáhnete s ním chtěných výsledků.


Správné místo

Pokud svůj sortiment pravidelně rozšiřujete o další vína, pravidelnému focení se nevyhnete. Proto si raději vyhraďte volný prostor a udělejte si z něj svůj fotokoutek. Nebudete potřebovat celou místnost, vystačíte si i se stolem. Důležité ale je, abyste ho měli k dispozici, když bude potřeba. 


Focení produktových fotek bývá dost náročné, potřebujete k němu hodně času a trpělivosti, než dosáhnete požadovaného cíle. A někdy se to nemusí vůbec podařit. 


Pokud si nejste jistí v kramflecích, raději se domluvte s profesionálem, který má tvorbu obrázků v malíčku. V naší databázi na webu pracevevinarstvi.cz najdete kvalitní reklamní agentury nebo přímo jednotlivé profesionály, kteří se focením produktových fotografií přímo zabývají.





Počet zhlédnutí: 2630

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.