Aktuálně z vinařství: Co se stalo v září? 

Vytvořeno: 07. 10. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v září? 

Září uteklo jako voda a ve vinařstvích se zase stala spousta věcí. Pojďme se společně podívat, co přinesl uplynulý měsíc. 


 

Čeští vinaři bodují i v Jižní Koreji

Čeští vinaři si z Asian Wine Trophy v korejském Tedžonu domů dovezli tři velké zlaté medaile. Do soutěže bylo přihlášeno 4 000 vín z 33 zemí a nejlépe hodnoceným vínem z České republiky, která zapojila 146 vzorků, se stal Johann W Pinot Gris 2015 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Třebívlice.


Francouzské vinice zažily nejteplejší léto od 14. století

Kvůli horkému a suchému počasí, které panuje v posledních letech, dozrávají hrozny z burgundských vinic nejrychleji za posledních 700 let. Podle vědců tato extrémní horka a sucha nemají v historii obdoby. V minulosti se tak vysoké teploty objevovaly mimořádně, od roku 1988 se ale staly normou. Vlivem tohoto počasí tak dozrávají hrozny už o 13 dní dřív než v předchozích 664 letech.


Svatomartinská vína ochutnáme už 8. listopadu

V září vinařským světem proběhla zpráva, že další tradice vzala za své. Svatý Martin, který představuje mladá, tzv. svatomartinská vína, přijede do Brna na bílém koni přesně 11. listopadu v 11 hodin. Láhve s vínem se ale v regálech obchodů objeví už v pátek 8. listopadu. Stane se tak poprvé od roku 2005, kdy vzniklo svatomartinské označení.


Titulem Král vín se pyšní Chardonnay od Vicana

Vítězem letošního ročníku se stalo Chardonnay 2015 výběr z bobulí z vinařství Vican. Víno ale už oficiálně nikde nekoupíte, proto pokud ho chcete ochutnat, zastavte se na Královské košty, kde se objeví posledních pár lahví.


Moravští a čeští vinaři ve Vídni získali nádherných 239 medailí

Z Vídně naši vinaři rozhodně neodjížděli s prázdnou, právě naopak. Na prestižní světové soutěži AWC Vienna vyhráli 67 zlatých a 231 stříbrných medailí. Včetně Ocenění dobré kvality (Seal of Approval) si domů přivezli 391 ocenění.


Pálava se objevila na titulní straně knihy

Morava slaví velký úspěch v Paříži. Francouzský milovník vína Jean-Babtisa Ancelota několik let cestoval po různých vinařstvích, aby zjistil, jak vinaři po celém světě přistupují k vínu a samozřejmě, aby se dozvěděl, jaká jsou ta nejlepší. Své pocity sepsal ve své knize Wine Explorers, kde věnoval jednu kapitolu moravskému vinařství. Tváří knihy se dokonce stala i Pálava, která se objevila na titulní straně.   


Rulandské modré 2015 je vítězem Národní soutěže vín

Velkopavlovická vinařská podoblast je populární hlavně díky kvalitním červeným vínům, čehož byl svědkem i letošní ročník Národní soutěže vín, největší soutěže v České republice. Výhercem v těžké konkurenci 710 vín, se stalo Rulandské modré 2015, pozdní sběr z vinařství Habánské sklepy.


Pálavské vinobraní navštívilo letos méně lidí

Na pálavské vinobraní v Mikulově přišlo 43 000 návštěvníků, to je asi o 8 000 méně než loni. Na druhou stranu minulý rok bylo ale hezčí počasí, letos první dva dny pršelo. Kvůli podmáčené cestě se tak ani nepořádal tradiční výstup na Svatý kopeček. Podle pořadatele to ale není žádná prohra, naopak i přes špatné počasí se návštěvnost tolik nesnížila, a proto jsou velmi spokojení. 



Počet zhlédnutí: 2373

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.