Aktuálně z vinařství: Co se stalo v srpnu?

Vytvořeno: 24. 09. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v srpnu?

Léto je za námi a v srpnu se udála spousta věcí, které rozhodně stojí za zmínku. Pohodlně se usaďte a přečtěte si, co se stalo v srpnu.



Mikrosvín Mikulov získal titul MAKRO Vinař roku 2019

Odborná porota prestižního Klubu degustátorů hodnotila osm vinařů, kteří se probojovali do finále. Nakonec první místo připadlo vinařství Mikrosvín z Mikulova. Jako druhé se umístilo vinařství Sonberk a jako třetí skončilo Zámecké vinařství Bzenec. Do soutěže se zapojilo celkem 71 vinařů, kteří dohromady přihlásili téměř 700 vzorků.


Haná je novým favoritem na vinařskou oblast

Vinné révě se na Hané daří a je možné, že se v budoucnosti dostanou mezi vyhlášené vinařské oblasti. Zájem o její pěstování se tady v poslední době hodně navýšil a místní vinaři ukázali, že jejich vína rozhodně dokážou těm ostatním konkurovat. Na konci srpna hrozny dozrávaly Senici na Hané, Odrlicích, Příkazích nebo Střeni. Po vinohradu touží i Litovel, které se na jaře nepodařilo získat souhlas Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Obec to ale nevzdala a v červenci podala žádost znovu.


Korek je v ohrožení, nahradí ho kov?

Čas letí jako splašený a doba jde stále dopředu. Mění se i věci, o kterých jsme si mysleli, že zůstanou stejné navždy. A jednou z věcí je korková zátka. Mnoho vinařů ji nahrazuje kovovým šroubem, který si velmi vychvalují. Kov má totiž několik výborných vlastností. Chrání víno před zkažením a také na rozdíl od korku ho neohrožuje infekcí mikroorganismy (nejčastěji plíseň).


Teplo révě prospívá, ale zároveň jí škodí sucho

Podle vinařů by se letos mohla po loňském suchu a díky častějšímu dešti opět vrátit do normálního stavu. Dlouhodobě se ale snaží vycházet s klimatickými změnami. Klady oteplování tak stále zůstávají otázkou. Na jednu stranu by se mohla úroveň českých vinařství rovnat jižním zemím, na druhou stranu však bojují se suchem. To má vliv nejen na kvalitu vína, ale i zdravotní stav révových keřů. Sucho je vystavuje stresu, který má za následek různé choroby.


Češi vyhráli 26 medailí a Velké berlínské zlato

V Berlíně se konal 29. ročník Berliner Wein Trophy, jedné z nejvyšších světových soutěží vín. Moravští a čeští byli letos velmi úspěšní. Domů si z přivezli 26 zlatých medailí a také nejvyšší ocenění soutěže - Velké berlínské zlato. Tímto titulem se chlubí vzácné likérové víno Cuvée Royal de Vinselekt 2009 z vinařství Vinselekt Michlovský.


Šampiónem Slovácké podoblasti se stal Milan Sůkal

Letošní ročník Národní soutěže vín 2019 odstartovalo dvoudenní hodnocení vín Slovácké vinařské podoblasti. Titul Šampion (nejlepší víno soutěže) získal Milan Sůkal z Nového Poddvorova za Rulandské modré 2017, výběr z hroznů. Vítěz si odnesl i ocenění za nejlepší červené víno a za nejlepší kolekci přihlášených vín.




Počet zhlédnutí: 1971

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.