Aktuálně z vinařství: Co se stalo v květnu?

Vytvořeno: 07. 06. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v květnu?

Květen byl pro naše vinaře velmi úspěšný. Zúčastnili se mnoha českých i mezinárodních soutěží a získali významná ocenění. Přinášíme vám přehled těchto úspěchů a dalších zajímavostí z minulého měsíce.


V Brně se bude konat prestižní mezinárodní soutěž vín

Příští rok bude Brno hostit mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles. 5. května to oznámili pořadatelé. Do metropole jižní Moravy přijede 350 porotců z celého světa, aby zhodnotili 9 000 špičkových světových vín. Česká republika se tak stala jednou z významných vinařských zemí, která získala čest hostit tuto prestižní soutěž.


Tramín červený se stal českým šampionem

I letos se konala Národní soutěž vín ve vinařské oblasti Čechy a jejím vítězem se stal Tramín červený 2018, pozdní sběr z České zemědělské univerzity v Praze, který obhájil prvenství i v kategorii bílých suchých a polosuchých vín. To ale zdaleka nebyl jediný úspěch této vysoké školy. Se svým Ryzlinkem rýnským, jakostním vínem odrůdovým 2014 vyhrála také ve skupině bílých polosladkých vín. Jako třešničku na dortu si navíc univerzita vezla domů ocenění za nejlepší kolekci vín.


Češi v Londýně porazili přes 17 000 vín

Vinaři z Moravy a Čech vyrazili do Londýna na Decanter World Wine Awards. Konkurence byla veliká, soutěže se zúčastnilo více než 17 000 vín z celého světa. Přesto naši vinaři vybojovali 1 zlatou, 13 stříbrných a 39 medailí. Celkově se České republice podařilo získat 98 ocenění, což je ještě o pět více než v minulém ročníku. Zlatou medailí se hrdě chlubí Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2015 ze Zámeckého vinařství Bzenec.


Festwine zná svého vítěze

14. a 15. května v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích proběhla mezinárodní soutěž Festwine. Odborná porota hodnotila celkem 501 vzorků vín a jako absolutního vítěze označila Hibernal 2018, výběr hroznů z Vinařství Lednice Annovino.


Ekologické vinařství získalo platinovou medaili

V mezinárodních vlnách se dařilo i BIO vínům. Ekologické vinařství Víno Marcinák přihlásilo do prestižní soutěže ve Spojených státech svou BIO Pálavu 2017 a slaví úspěch - víno získalo platinovou medaili. Toto vítězství tak kromě vinařství reprezentuje i Českou republiku jako zemi se skvělými víny.


Břeclavsko slaví úspěch v Americe

Do Spojených státu se vydala i vinařství z Břeclavska. Ve státě New York se konala soutěž Finger Lakes International Wine Competition a medaile si z ní odneslo Rodinné vinařství Pavla Bindera z Rakvic, zaječské Vinařství U Kapličky, mikulovské Víno Marcinčák, rakvický Vinselekt Michlovský a velkobílovické vinařství Vladimír Tetur.


Moravští a čeští vinaři excelovali na International Wine Challenge

Naši vinaři se vydali na soutěž do Londýna a nevrátili se s prázdnou. Velký úspěch zde opět slavilo Zámecké vinařství Bzenec. Jejich Rulandské bíle, pozdní sběr 2017 z řady Terroir kromě zlaté medaile získali i významnou National Trophy. Druhou zlatou medaili dostal Tramín červený z hroznů 2017 ze Znovínu Znojmu. Celý úspěch ještě podtrhly 4 stříbrné medaile a 27 bronzových.


Zdroj: www.pracevevinarstvi.cz



Počet zhlédnutí: 3051

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.