Aktuálně z vinařství: Co se stalo v dubnu?

Vytvořeno: 07. 05. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v dubnu?

Je tady květen a my vám opět přinášíme novinky ze světa vína. Dnes si přečtete, co všechno se událo v dubnu.

Česká růžová vína si přivezla z Francie pět medailí

Češi ve Francii opět ukázali, že naše růžová vína se mohou řadit mezi světovou špičku. Na letošním ročníku mezinárodní soutěže růžových vín Le Mondial du Rosé, který se konal ve francouzském Cannes, získali čeští a moravští vinaři pět medailí, jednu zlatou a čtyři stříbrné. Do soutěže se zapojilo více než 25 zemí.

Čeští vinaři slaví úspěch také ve Štrasburku a Budapešti

Nejen růžová, ale i česká bílá vína slaví úspěch na mezinárodních soutěžích. Z Concours des Grands Vins Blancs du Monde, prestižní soutěže bílých vín ve Štrasburku, si čeští vinaři domů odvezli sedm zlatých a šest stříbrných medailí. Na 20. ročníku soutěže vín VINAGORA v Budapešti získali tři zlaté a sedm stříbrných medailí.

Enologové hodnotili vína do soutěže Suchá vína online

V úterý 16. dubna se ve Valticích uskutečnilo setkání členů Unie enologů u příležitosti prvního letošního hodnocení vín do soutěže Suchá vína online. Šampionem se se svými 89,05 body stalo víno Grand Pinot Biza z vinařství Bíza. Vína, která se chtějí zařadit do stovky exkluzivních suchých vín, musí získat minimálně 85 bodů ze 100.

Minulý rok naši vinaři vyrobili nejvíce růžového vína v historii

Čeští a moravští vinaři zaznamenali v minulém roce obrovský průlom. Podařilo se jim vyrobit 82 000 hl růžového vína, což je o 16 000 hl více než v roce 2017 a dokonce o 44 000 hl více než v roce 2016. Minulý rok byl velmi slunečný a teplý, což se odrazilo na zvýšené kvalitě hroznů modrých odrůd, ze kterých se vyrábí právě růžová vína.

Z Británie se rodí nová vinařská velmoc

Anglie se může pochlubit výborným pivem, stejně jako skvělým ciderem a výtečným ginem a whiskey. Málokoho by ale napadlo, že se v těchto podmínkách dá vypěstovat a připravit klasické víno připravené z hroznů vinné révy. Přitom dnes šumivá vína z hrabství Sussex či Kent porážejí ve slepých degustacích i prestižní šampaňské slavných domů a získala si zasloužený obdiv. Stále větší oblibě se těší i tichá vína.

VOC Znojmo se rozrostlo o nová vína

VOC Znojmo se rozrostlo o čtyřicet nových vín, které nesou označení víno originální certifikace. Podle Františka Koudela, předsedy VOC Znojmo, se loni dařilo ryzlinkům a veltlínům. Tato vína se vyznačují svěžestí, ovocnými tóny a jsou kořenitá s výrazným potenciálem zrání na láhvi. Sauvignony si pro změnu uchovávají svou typickou ovocnost.

Podle plánu Svazu vinařů by mělo Česko přejít na systém tzv. apelace. Jedná se o systém, který při označování vína preferuje zeměpisnou originálnost před názvem konkrétní odrůdy či obchodní značkou.

I české víno má mít označení podle polohy

Česko má podle plánu Svazu vinařů přejít na systém takzvané apelace, tedy označování vína, jež upřednostňuje zeměpisnou originálnost před názvem konkrétní odrůdy či obchodní značkou. Čeští a moravští vinaři tak získají své “grand cru” - vynikající viniční polohy po vzoru toskánského Chianti nebo francouzského Châteauneufdu-Pape či Bordeaux.

Italské vinohrady jsou dražší než ostrovy v Karibiku

Italský zemědělský Coldiretti spolek v dubnu vypustil do světa informaci, že italské vinohrady jsou v průměru dražší než karibské ostrovy. Hektar vinice pro pěstování piemontského vína barolo je o půl milionu eur dražší než cena ostrovů v Karibiku (ty vychází přibližně na 2 000 000 eur, tzn. asi 51 milionů korun).

V Toskánsku pouštějí rostlinám Mozarta

Na vinici toskánské oblasti Val d'Orcia přestali před 10 lety na rostliny používat chemický postřik a místo toho jim pouštějí symfonie Wolfganga Ameda Mozarta. Podle odborníků hudba zlepšuje kvalitu hroznů a odpuzuje hmyz i parazity. Po důkladném zkoumání se také zjistilo, že zvukové vlny Mozartovy hudby urychluje metabolismus, čímž se zlepšuje kvalita hroznů a tedy i vína. Melodie rakouského umělce se k hroznům linou ze 126 reproduktorů různých typů rozmístěných po celé vinici. Hudba hraje listům, později hroznům a z reproduktorů umístěných na zemi i kořenům.

Světová produkce vína se loni zvýšila o 17 %

V roce 2018 se celosvětová výroba vína zvýšila o 17 % na téměř rekordní objem 229,3 milionu hektolitrů. Tato hodnota ovšem silně kontrastuje s rokem 2017, kdy se produkce vína z důvodu extrémního počasí v Evropě propadla na minimum za posledních 60 let. Zvýšení produkce se připisuje především Itálii, Francii a Španělsku, všechny země zaznamenaly nárůst minimálně o 13 % nad své pětileté průměry.

Proběhlo jednání Rady Vinařského fondu

17. dubna 2019 se konalo jednání Rady Vinařského fondu. Projednávaly se výroční zprávy fondu a roční účetní závěrky. Došlo i na schvalování Pravidel pro žadatele pro podávání žádostí v termínu 1. 7. - 15. 8. 2019, rada si také vyslechla výsledky průzkumu o nákupním chování spotřebitelů tichých vín a schvalovala mediální kampaň a PR komunikaci pro tento rok.  


Zdroj: redakce www.pracevevinarstvi.cz


Pro více informací o vaší propagaci, nás kontaktujte na e-mailu obchod@pracevevinarstvi.cz nebo tel: 724 729 697.

Počet zhlédnutí: 3733

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.