Aktuálně z vinařství: Co se stalo v červnu?

Vytvořeno: 18. 07. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v červnu?

Přinášíme vám opět novinky ze světa vinařství, tentokrát nejdůležitější a nejzajímavější události z měsíce června. 

Čeští vinaři na Slovensku obhájili šampionský titul

Z 25. ročníku mezinárodní soutěže Muvina Prešov si moravští a čeští vinaři odvezli dva tituly Šampion a 55 zlatých medailí. Konkurovali jim vinaři z deseti zemí světa a z celkových 360 vín získali dvě ze sedmi nejvyšších ocenění v kategoriích bílá ostatní vína (polosladká a polosuchá) a šumivá vína.

V Lednici proběhla soutěž mezinárodních vín Oenoforum 2019

Dva dny v prostorech lednického zámku hodnotila porota vína z celého světa, aby vybrala šampiony z bílých, červených a mladých vína cuvée. Titulem Champion bílých vín se může pochlubit Ryzlink rýnský EGO No. 81, pozdní sběr 2017 ze Zámeckého vinařství Bzenec. Titul Champion mladých vín získal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 z Vinařství Volařík. Prvenství v kategorii červených vín soutěže obhájil Cabernet Sauvignon, výběr z hrozna 2012 ze slovenského vinařství VÍNO MRVA & STANKO, a.s. Titul Champion za nejlepší cuvée patří moldávskému vínu Negre 2017 z vinařství Fautor.

Asociace soukromých zemědělců ČR a Vinařská asociace ČR požaduje změnu vinařského zákona

Vinotéky musí ze zákona používat jednorázové obaly místo těch, které se dají znovu naplnit. Z bag-in-boxů se tak stává zbytečný odpad, který vznikl kvůli novele vinařského zákona. Jejich nákup znamená pro vinotéky zvýšení nákladů a zhoršení konkurenceschopnosti vůči průmyslovým výrobcům a prodejcům vína, protože musely zvednout cenu vína až o 10 Kč. Asociace tak volají po změně vinařského zákona, protože novela nesplnila jejich požadavky, naopak ještě zhoršila konkurenceschopnost vůči průmyslovým výrobcům a prodejcům vína, zvýšila množství odpadu a nesnížilo se ani klamání spotřebitele.

V Londýně se dražilo víno ze 17. století 

Aukční dům v Londýně se rozhodl prodat své nejstarší láhve vína. Láhve byly nalezeny v roce 2010 ve vraku lodi v hloubce 40 metrů. Odborníci si myslí, že tyto unikáty pochází přibližně z roku 1670 až 1690. Celkově bylo ve vraku 17 lahví se silným červeným vínem. Zajímavostí je, že víno stále obsahovalo určité množství ethanolu. Podle aukční síně, ale slouží už pouze jako sběratelský předmět a nový majitel by ho rozhodně neměl pít.

Parlament má své víno

Sněmovna a Senát mají od června svá vína, jejichž úkolem je reprezentace českého Parlamentu a jeho zástupci ho budou dávat jako protokolární dary. Titul Parlamentní víno 2019 by také měl přispět k propagaci českých vín.

Titulem se může chlubit Ryzlink rýnský pozdní sběr ročník 2015 z Rodinného vinařství Jedlička v Bořeticích, Rulandské bílé pozdní sběr ročník 2016 z Vinařství Pavlov, Chardonnay výběr z hroznů ročník 2016 z Vinařství Jakubík a Frankovka pozdní sběr ročník 2016 od firmy Vinum Moravicum. Dále se jim pyšní i Rulandské modré pozdní sběr 2015 z Habánských sklepů a André výběr z hroznů ročník 2015 ze Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Pavlovicích.

Svatomartinská vína se objeví na trhu už 8. listopadu

Vinařský fond v červnu změnil dvě podmínky k používání ochranné známky Svatomartinské víno. Vína z ročníku 2019 musí při hodnocení získat minimálně 80 bodů (do roku 2018 stačilo jen 78 bodů). Další změnou je, že prodávat a ochutnávat svatomartinská vína budete moci už od pátku před svatým Martinem. 

Vinařská asociace požaduje další novelu

Vinotéka plnící sudové vína do lahví se nemůže rozhodně označovat za výrobce. S tím však nepočítá zákon. Proto vinařská asociace žádá, aby další novela oddělila pouhé obchodníky s vínem a skutečné výrobce. Podobu novely bude asociace řešit s Ministerstvem zemědělství.



Počet zhlédnutí: 2389

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.