Aktuálně z vinařství: Co se stalo v červenci?

Vytvořeno: 07. 08. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v červenci?

Polovinu prázdnin máme za sebou a červenec byl ve vinařském světě plný událostí. Pojďme se společně podívat, co všechno se v minulém měsíci stalo.

Moravský vinař jako první na světě vyrobil meruňkový sekt

Pavel Lacina, vinař z Velkých Pavlovic, začal před léty vyrábět víno z meruněk, které jsou místním pokladem. Víno vzniklo stoprocentní fermentací z meruňkové šťávy a přidáním kvasinek, aby se vytvořily bublinky oxidu uhličitého. Víno získalo ocenění Zlatá chuť jižní Moravy a oblíbili si ho milovníci vína v Japonsku nebo na Havaji.

Krajina s proseccem se zařadila na seznam UNESCO

Seznam světového dědictví UNESCO se rozšířil o kopcovitou krajinu mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v severovýchodní Itálii, která je domovem nejkvalitnějšího vína prosecco. V červenci o tom rozhodl výbor světového dědictví UNESCO na zasedání v Baku, hlavním městě Ázerbájdžán.

Ruská vláda chce zákazem podpořit místní vinaře

Od začátku července už na oficiálních ruských oslavách, recepcích a banketech nebudou zahraniční vína. Vláda vydala vyhlášku, která zakazuje nákup vín z jiných zemí pro státní potřeby. Opatření se týká všech státních i místních veřejných zakázek a mělo by podpořit místní vinaře.

Vinařský fond vyhrál třetí místo v soutěži TURISTOPRAG

V letošním roce devítičlenná odborná porota hodnotila 278 kusů přihlášených materiálů. Soupeřilo se celkem v 15 kategoriích, ze kterých komise vždy zvolila tři nejlepší. Vinařský fond obhájil třetí místo v kategorii MAPY MĚST A REGIONŮ se svou edicí Krajem vína.

Znojmo uspělo na Balkáně

V mezinárodní soutěži Balkans International Wine Competition 2019 pořádané bulharské Sofii uspěly tři odrůdy vín s originální certifikací VOC Znojmo. Zlatou medailí a titulem Best of Show Czech Republic se může pochlubit Sauvignon VOC Znojmo 2018, stříbrnou medaili dostal Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, obojí ročník 2018.

Vinaři by měli začít sklízet už na začátku září

Díky teplejšímu počasí odkvetly poslední keře vinné révy a moravským vinařům už zbývá necelý měsíc do sklizně prvních hroznů. Počasí si vinaři chválí, letošní úrodu neohrozily ani zimní, ani jarní mrazíky. S ohledem na obvyklý vývoj by se první sklizeň mohla konat už první zářijový týden.

Vinaři si díky nové službě otestují stabilitu svých vín

Společnost BS vinařské potřeby otevřela novou vinařskou laboratoř a současně začala nabízet novou službu, díky které si vinaři mohou ověřit stabilitu svého vína před i po nalahvování. Kontrola se zakládá na pravidelném odběru vzorků vína po finální filtraci. Poté se pomocí stěrové metody testuje účinnost sanitace plnící linky.

Na jižní Moravu se vrací filmaři Bobulí

V Praze nedávno padla první klapka nového filmu 3Bobule a štáb se teď vydává na Moravu, kde bude až do poloviny srpna natáčet na několika místech. Například v Bulharech, Dolních Věstonicích, Mikulově, Moravské Nové Vsi nebo v Zaječí.

Zlodějům úrody nehrozí velké tresty

Sadaře z Břeclavska na konci července okradli o metrák zralých meruněk. Škola byla ale nakonec vypočítaná na pouhé dva tisíce korun. Pokud se zloděje podaří najít, nehrozí mu žádné velké problémy, protože krádež ovoce a zeleniny do pěti tisíc korun se považuje za pouhý přestupek. Zemědělci často tak dospívají k názoru, že nemá smysl tyto krádeže řešit s policií a místo toho si pořizují hlídací psy.

Vinaři se vzdělávají i o prázdninách

Národní vinařské centrum si na letní prázdniny připravilo několik zajímavých školení nejen pro vinaře, ale i pro veřejnost. Na programu najdeme kurzy jako “Enologie v praxi pro sklizeň 2019” “Jak vyrobit úspěšně pomocí moderních poznatků a technologie aneb Jak vyrobit normální dobré víno” nebo “Úvod do degustace vína”. Objeví se i několik novinek, například “Představení stolních a moštových PIWI odrůd a obrana proti dopadům klimatických změn ve vinici”, kurz o spojení vína a jídla či školení o vadách a chorobách vín.

Na Moravě proběhne Národní soutěž vín 2019

V červenci Svaz vinařů oznámil, že největší a nejvyšší soutěž v České republice letos proběhne na Moravě. V reprezentačních prostorách Centra Excelence ve Valticích se uskuteční hodnocení všech čtyř moravských podoblastí. Postupně se zhodnotí slovácká vinařská podoblast, pak mikulovská vinařská podoblast a znojemská vinařská podoblast. Celou čtveřici zakončí velkopavlovická vinařská podoblast.

Zemřel Ing. Jaromír Veverka, Ph.D.

Po dlouhé nemoci nás opustil Ing. Jaromír Veverka, Ph.D. Poslední rozloučení proběhlo 26. července 2019 v 15 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Velkých Pavlovicích. 



Počet zhlédnutí: 2283

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.