Rodinné podnikání získá oficiální definici

Vytvořeno: 08. 01. 2019

Vinařství

Rodinné podnikání získá oficiální definici

Legislativní změny pro podnikatele v roce 2019

Rok 2019 přináší spoustu změn nejen pro obyčejné smrtelníky, ale také pro podnikatele. Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte, jaké změny se chystají a jaké už vstoupily v platnost. 

Novela zákona o daních z příjmu

Zákon o daních z příjmů prochází velkou legislativní změnou, která se týká především podniků, jež optimalizují daně v zahraničí. Pokud budete přemisťovat majetek do zahraničí, aniž se změní jeho vlastník, nabude vám povinnost tuto činnost zdanit. Jestli máte sídlo nebo provozovnu v zahraničí, zdaňovací povinnost se vám ani tak nevyhne. Nově nyní také musíte informovat správce daně v případě, kdy převádíte větší podíl zisku do jiné země (Pokud nepodléhá zdanění, nebo je osvobozen od srážkové daně.).

Zvýšení limitu na uplatnění výdajového paušálu

Minulý rok došlo ke snížení maximální hranice ročního příjmu pro uplatnění výdajového paušálu. Původní dva miliony byly sníženy na polovinu. V příštích týdnech však bude Poslanecká sněmovna projednávat opětovné zvýšení na původní částku.

Rodinné podnikání získá oficiální definici

V České republice není dosud žádným způsobem definováno rodinné podnikání. To se má v letošním roce také změnit. Pokud bude vaše vinařství splňovat podmínky pro rodinné podnikání, můžete toto označení získat pravděpodobně už v únoru 2019. Momentálně však není jasné, jaký užitek by to mělo podnikům přinést. Samotné Ministerstvo průmyslu, které tuto definici vytvořilo, se k tomuto tématu dosud nevyjádřilo.

Změna záloh na sociální a zdravotní pojištění

Od ledna také roste výše minimálních záloh na sociální i zdravotní pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné. Pokud podnikáte na hlavní činnost, sociální pojištění se vám měsíčně zvýší o 199 Kč na celkových 2 338 Kč a za zálohy na zdravotní pojištění zaplatíte o 184 Kč více, tedy 2 208 Kč. V případě vedlejší činnosti činí měsíční záloha na sociální pojištění jen 955 Kč.

Také se mění splatnost záloh na sociální pojištění. Dosud byli podnikatelé zvyklí platit zálohu vždy od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Nyní však budou zálohy splatné vždy v měsíci, na který se pojistné vztahuje. Hradit ji tedy budete moci až posledního dne v měsíci (Rozhodující je den, kdy byly peníze připsány na účet okresní správy sociálního zabezpečení).

Od ledna dochází k výrazným změnám i v oblasti mezd. Přečtěte si náš článek Jak se změní mzdy v roce 2019.

O dalších novinkách v oblasti legislativních změn vás budeme pravidelně informovat. Sledujte proto náš blog a facebookový profil. 


Zdroj: Redakce Práce ve vinařství

Počet zhlédnutí: 3060

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.